tirsdag 20. desember 2011

Helgekurs med Thomas Stokke

For to helger siden var det duket for Rundering og Feltkurs med Thomas Stokke - i regi av Malmin Hundeskole. Dette var vi skikkelig motivert for, og godt var det, for været var elendig.

Mitt formål med kurset var å trene på søksmønster - og innlæring av melding. Det ene fikk vi oppfyllt, det andre ikke. På meldingen gikk vi en del tilbake i treningen.

Thomas delte runderingstreningen inn i forskjellige moment uten at disse nødvendigvis er i rekkefølge:
1:) Melding
2:) Søksmønster
3:) Skogs/midtlinje lydighet og
4:) Lek/belønning

1:) Melding
Generelt:
Tren melding samtidig med andre øvelser, slik at man holder samme nivå på alle moment. Ta meldings-treningen ut i skogen, relativt tidlig. Tren fastbitt til hunden kan det, men bruk løsbitt til trening ellers.

Scott
Vi prøvde en gang med S ute i skogen hos Gry, for å ta tilsvarende øvelse vi har gjort før. Første gang tok han bittet og kom inn, men slapp det for raskt,og jeg var ikke presis nok med vis kommandoen. Synes det er mye å holde styr på i vekslingen der. Etterpå var S litt uvillig til å ta bittet, så vi gikk tilbake i treningen: Skal trene mye på hold fast og apport. Få ham til å strekke seg etter bittet og holde ordentlig før han får kommando slipp eller vis. Pass på timing slik at han holder hardt når kommandoen kommer. Nettsidene til Canis og Klikkerklok har tips til apport-innlæring. Tren vis m avstandsbelønning og doggie-zen på hold fast øvelser. Mest fokus på dette lørdag.

2:) Søk i system

Generelt
Flying: Viktig at hunden selv finner ut hva den skal. Derfor skal vi ikke rope, mens den er hos figurant eller hvis den nøler. Når hunden er i farten, kan du rope / lage lyd, for å gi retning. Viktig med system i søket.

Scott
Vi har nok syndet med ropingen, når vi har gjort dette hos figurant. Slutt med det.Thomas metode funket fint.
Stoppet en gang etter midtlinjen, men da jeg lot ham stå, kom han etterhvert igang igjen på egen hånd. Bra, dette stemte flere ganger også, hvis han nølte litt.

Thomas synes jeg olstrer for mye m Scott på midtlinjen og vil at han skal  jobbe mere selv med å  komme i posisjon.Godt system i søket.

Dag2 var planen å ta et blindslag, men det ble for mye rolls. Gjorde noen gode slag, med tildels skjulte figuranter. Mistet flyingen en gang, men tok seg inn igjen selv, veldig bra. Så tok det litt av det hele. Scott gikk stort - som Thomas utrykkte det - jeg ville vel kaldt det bananas. Undersøkte hele området rundt omkring og var vanskelig å få inn, fløyten måtte i bruk. Jobbet som en helt, men helt etter eget hode.

Fremover med såpass selvstendig hund(er) som Scott (og Silja), hold fokus på midtlinjelydighet, og hold figurantene litt inne for å befeste søkssystemet.

3:) Skogslydighet

Generelt:
Man setter ofte hunden fra seg, går frem og sjekker starten.  Ellers skal hunden gå løs ved fot, under kontroll på midtlinje og ved "innbringelse" av figurant. Bruk håndtarget for å sikre nærhet. Bestem deg for om du alltid vil ha hunden på venstre side, eller om passering på høyre er ok. Noen som har syn på dette?

Scott:
Brukte dette også for å trene ham til å løpe ut i vinkel. Satte ham fra meg og kommanderte ham til å bli. Gikk frem 10 m rett overfor Beate som synlig figurant ut til venstre. Kallte Scott inn og sendte ham rett ut.
Første og 3 slag gikk etter planen, 2 slag jukset han litt og tok diagonalen mot Gry, men da vanket det ingene belønning. Bruk Scott kom eller bare kom. Ikke denne vei, som jeg bruker for retning. (Går litt tom for kommandoer,i og med at jeg bruker en del på lydigheten)

4:) Lek/Belønning

Generelt:
Værbevisst på valg av leke eller godbit. Ikke la hunden velge godbit når han er lei av leke. Thomas fokusert på lek, det samme er Amokk.

Scott:
Her må jeg være mere bevisst, og ta valgene for ham.

Oppsummering

Isnende kaldt og vått. Knallbra kurs, uendelig mange tips og kjempefin gjeng.

Kursdeltakere m hund, Isabelle/Balder, Gry/Silja, Marina/Kira, Beate/Terkel ?,Helle/Lucy og Lise/Scott, observatører:  Gro,Tone, Ghita + en eller to til. Og for oss retriever-eiere fikk vi en påminnelse om at det ikke nødvendigvis er størrelsen det kommer an på. Men våte busker på magen da gitt, æææsj

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar