fredag 18. april 2014

ID-spor kurs med Canis (introduksjonskurs)

Siste helg i mars og første i april, deltok vi på Canis sitt id-spor introduksjonskurs. Fin gjeng - 8-9 deltakere og to instruktører. Kurset ble arrangert i Ølberg-skogen begge helger. Det var ganske stor spredning blandt deltakerne, både ift alder på hundene, erfaring i spor og ikke minst lynnet eller personligheten til hundene. .

Formålet mitt med dette kurset var 1) Lære noe om id-spor/søk  (som forskjellig fra andre spor). 2) Delta med Scott (etter to andre sporkurs som observatør), for å lære å lese Scott bedre 3) Få innspill på egen adferd og tips om forbedringer 4) Utvide antallet kjente som går spor.

Første helg startet vi med teori i "Huset på Prærien" (Canis). Bra gjennomgang av de viktigste prinsippene, samt rask intro av deltakerne og hundene.

Lørdag og søndag var det fantastisk vær.
  • Vi kjørte sosialisering av hundene og så hvor stor spredningen var i gruppa. Fra de som var mest skeptiske til nye folk, til de som er vant til at folk i skogen er til for å finnes. Fra de som liker jakt - til kos - til drakamper. Og masse forskjellige størrelser og raser. Det gjorde det ekstra morsomt og lærerrikt spesielt mhp figurant-arbeidet
  • Vi øvde oss på å legge spor selv - husk hvordan merkingen må gjøres for at du ser den når du går sporet. Avtal på forhånd ved vinkler etc. Husk på vinden. 
  • Bevissthet rundt: Hva vil du medhjelper skal gjøre? Hva vil du som fører gjøre? Hva vil du figurant skal gjøre?

2 helgen var ikke været så bra.

Regntøyet måtte frem. Første dag jobbet vi med figurant-trening. Morsomt å prøve oss på forskjellige hunder. Veldig lærerikt. Fikk ellers øvd på tålmodighet - tålmodighet - tålmodighet


Her er Ida og Milo i fint driv rett etter at han så meg.



.





På siste sporet skulle vi trene på vinkler - og kryssing av asfalt-sti - samt tålmodighet. Dvs  - ikke hjelpe Scott, hvis han ble i tvil.

To av vinklene kom nok litt nære, så det ble  litt vel skrått og ikke perfekte vinkler. Men gutten (Scott) gikk som en drøm i forhold til ikke å bry seg om forstyrreler. En hund med folk kom mot oss da vi sto på start, og der vi skulle krysse stien hadde noen andre mennesker og hund krysset to min. før. Ingen problem, Scott brydde seg ikke. Nå 3 gang jeg han overhodet ikke har brydd seg i sånne situasjoner.

Hva fikk jeg mest ut av?
  • Tips om å forsøke noe annet. Ikke hjelp Scott videre hvis han er i tvil (søk spor), vent å se hva han gjør. Hvis du synes det blir lenge, tell, så ser du hvor lenge det er.
  • Stå alltid mot hunden - på den måten vet han ikke hva som er rett vei, men la ham få lina.
  • Vent til du er sikker på at han vil videre, ikke gå med en gang.
  • Benytt deg av alle muligheter til å få forskjellige figuranter.
  • Vil du han skal leke, så ta med den beste du vet. Litt rolls i leken tåler han.
  • Tren på smeller. - Han skal lukte!
  • Tren på falske figuranter - og la den riktige gå i vinkler.
  • TREN og før loggbok.
Takk for flott kurs, vi kommer igjen til oppfølgeren.









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar